Vijf artikelen uit de nieuwe editie van Goed Bestuur & Toezicht

De nieuwe editie met als thema familiebedrijven is 12 maart uitgekomen. Klik verder voor een selectie van vijf artikelen uit Goed Bestuur & Toezicht 1/2021.

Bouwen aan het vertrouwen in de governance van het familiebedrijf

De Stichting Administratie Kantoor (STAK) wordt veel ingezet door eigenaren van familiebedrijven. Toch is er relatief weinig kennis over het functioneren van deze organisatie. Daarom diepen Ilse Matser en Jacqueline van Zwol een aantal vragen over het STAK-bestuur uit. Het belang van vertrouwen in het systeem van het familiebedrijf is groot en hiervoor is duidelijkheid over de rol van het bestuur essentieel.

Klik hier voor het artikel 

 


‘Gaat het met het bedrijf goed, dan gaat het met de familie goed’

Sinds zijn vertrek als CEO van Royal Swinkels Family Brewers, is Jan-Renier Swinkels commissaris en lid van de raad van advies van meerdere familiebedrijven. Een gesprek over de gevoeligheden, uitdagingen en succesvolle governance in familiebedrijven.

Klik hier voor het artikel

 

 


De effectiviteit van externe toezichtsvormen

De Nederlandse Belastingdienst introduceerde als één van de eerste landen het concept van horizontaal toezicht. Bij gemeenten is onderzocht of deze vorm tot een getrouwer invullen van de belastingaangifte leidt.

Klik hier voor het artikel 

 

 


Het effect van het ongezegde in de bestuurskamer

Waarom kunnen raden van commissarissen schandalen in de bestuurskamer niet altijd voorkomen? Uit onderzoek van Marilieke Engbers blijkt dat intuïtie een grote rol speelt bij het nemen van beslissingen.

Klik hier voor het artikel

 

 


Goed bestuur vraagt om bekwame en deugdzame leiders

Topbestuurders hebben niet alleen de verantwoordelijkheid om problemen effectief op te lossen, maar ook voorbeeldgedrag te laten zien. Het gaat om dienen en deugen in het perspectief van een opgave die ertoe doet, betoogt René Weijers.

Klik hier voor het artikel

 Wil je alles bekijken? Klik dan hier.