Dynamiek tussen de raad van commissarissen en het bestuur is een van de belangrijkste uitdagingen van de commissaris anno nu, zo blijkt uit recent onderzoek[1] van Governance University. Stefan Peij, directeur van de Governance University licht dit verder toe.
Deze uitdaging bleek bij ons eerdere onderzoek[2] ook één van de meest belangrijke en dus nog steeds een actuele. Problemen die toen werden genoemd, waren “het ontbreken van een vragen-stellende cultuur”, “niet in staat zijn goede vragen te stellen”, “ontbrekende steun vanuit de groep”, “onvoldoende goede informatie om de goede vraag te kunnen stellen” en zelfs “verdedigend gedrag vanuit het bestuur”.
Het dilemma tussen steun geven aan en ‘prikkelen’ van het bestuur werd door een respondent kernachtig aangegeven. “Als met het stellen van vragen onvoldoende ‘rapport’ komt, dan moet je doorvragen of ingrijpen”.
Hier gaat het vooral om de juiste balans vinden tussen betrokkenheid en afstand. “Het moeilijkste is om vast te stellen waar de rol van de commissaris ophoudt en je je niet met leidinggeven bezig houdt”, werd opgetekend door een toezichthouder.
Mijn handvatten voor de commissaris met betrekking tot een goede dynamiek tussen de raad van commissarissen en het bestuur zijn:
In Deel 1 van deze serie constateerden we al dat de uitdagingen rondom board dynamics zoals hier beschreven voor een deel terugkerende gedragskundige thema’s zijnen concludeerden we al dat de uitdagingen voortkomen uit het verschil in frequentie tussen commissarissen en bestuurders. Commissarissen zijn ‘laag-frequent’ en kennen daarom vooral uitdagingen die samenhangen met tijdbesteding, afstemming, prioriteitsstelling en toegevoegde waarde. Bestuurders zijn ‘hoog-frequent’, hebben dus per definitie veel tijdbesteding en afstemming, en moeten continu keuzes maken tussen welke informatie wel en niet te verstrekken aan de commissarissen.
Noten:
[1] Het onderzoek is onderdeel van het jaarlijkse benchmarkonderzoek onder ruim 200 commissarissen, in 2019 uitgevoerd door Board in Balance in opdracht van Grant Thornton. Het betrof de open vraag welke uitdagingen de respondent ervaart in zijn of haar werk als commissaris. De antwoorden zijn door de onderzoekers middels ‘open coding’ technieken gerubriceerd in de zes uitdagingen. Ik bedank daarvoor dr. Pieter-Jan Bezemer van de McEwan University in Perth, Australië. De drie belangrijkste van deze uitdagingen worden hier behandeld.
[2] How Two Tier Boards Can Be More Effective, Corporate Governance, nr. 1-2014 (Bezemer, Peij et. al, 2014)
Dr. Stefan Peij is directeur van Governance University
Tijdschrift
Mediawerf
Stationsplein 80
2011 LM Haarlem
Tel. 06 22495912
KvK: 34200405
BTW: NL053478642B01
Email: support@mediawerf.nl