‘Iedere slag of stoot is een gedegen risicoanalyse’

Micha van der Meer is ondernemer, docent bij de Hogeschool InHolland en op vrijwillige basis bestuursvoorzitter bij de Mixed Martial Arts Association Netherlands (MMAAN).

“MMA heeft in Nederland nog niet zo’n goed imago. Als je het woord kooigevecht noemt, dan denken veel mensen direct aan bloed en agressie. Dat is erg jammer. Het is een veilige multidisciplinaire sport die wereldwijd 451 miljoen fans heeft en ook als breedtesport in Nederland steeds meer aan terrein wint. In de begintijd mochten alle technieken uit vechtsporten zoals boksen, Braziliaanse jiujitsu, kickboksen en judo worden toegepast, maar inmiddels zijn er meer regels gekomen om de veiligheid te waarborgen. Ook speelt de scheidsrechter een grote rol. Hij of zij zorgt ervoor dat de wedstrijd zo veilig mogelijk verloopt en dat niemand onnodige schade op loopt. Misschien klinkt de sport agressief, maar er is veel respect tegenover de scheidsrechter en iedereen accepteert het oordeel. In Nederland begin je bovendien de trend te zien dat MMA-atleten hoogopgeleid zijn, de sport vraagt namelijk echt wat van je denkcapaciteiten. Het is niet alleen maar trappen of stoten. Iedere move is een gedegen risicoanalyse.

Hoger niveau

Ons doel is om MMA in Nederland naar een hoger niveau te tillen. We willen duidelijke regels in de sport, goed opgeleide beoefenaars, trainers en coaches en een brede acceptatie. Daarom hebben wij vorig jaar de MMAAN opgericht. We zijn allemaal vrijwilligers met een hoop ambities. Zo willen we onder meer de eerste Nederlandse MMA-kampioenschappen voor de breedtesport organiseren, een centraal graduatiesysteem invoeren en in samenwerking met onder andere de Dopingautoriteit de sport verder reguleren. Ook proberen we samen met de Vechtsport Autoriteit een veilige MMA-omgeving voor de jeugd te creëren, een kwaliteitsmerk voor sportscholen door te voeren en promotors die onder onze auspiciën vallen te ondersteunen. Als enige MMA-bond in Nederland streven we naar wedstrijden bij de Olympische Spelen. Daarom willen we kwalitatieve opleidingen gaan aanbieden en hiervoor is een Kwalificatiestructuur Sport door NOC*NSF opgesteld. We zijn hard bezig om die opleidingen werkelijkheid te laten worden.

Politiek spel

Ik heb gemerkt dat een bond oprichten veel werk is. Het gaat niet alleen om vergaderen, leden werven en statuten opstellen. Er komt meer bij kijken. Vooral het politieke spel is me tegengevallen, omdat ik liever mijn handen uit mijn mouwen steek zonder verborgen agenda’s. Momenteel voeren we bijvoorbeeld gesprekken met de wereldbonden waar we ons binnenkort bij hopen aan te sluiten, zij hebben alleen een andere visie op kwaliteit. In sommige landen bestaat een scheidsrechtersopleiding uit één dag. Dat vind ik niet voldoende, wij streven naar een door de overheid erkende opleiding en willen ons identificeren met andere Nederlandse bij NOC*NSF aangesloten sportbonden. Maar bij de internationale bonden staan ze daar nog niet heel erg open voor of het staat momenteel niet op de agenda. Ik begrijp het wel, ze moeten met veel landen rekening houden, maar het nationaal belang staat bij ons voorop. Dat je iets neerzet waarmee de Nederlandse sport en beoefenaars beter worden, zodat mensen op de bank straks met ons oranje MMA-shirt naar de wedstrijd kijken. Soms vraag ik mijzelf wel eens af: waarom doe ik dit eigenlijk? Je moet met veel tegenslagen en teleurstellingen dealen. Maar dan denk ik, de volgende generatie krijgt de kans om ons land op de kaart te zetten. Ook in mijn werk als docent is dat mijn doelstelling, dat leerlingen mij overstijgen. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

 De nieuwste editie van Goed Bestuur en Toezicht die in juni is verschenen staat in het teken van de vrijwillige bestuurder en toezichthouder. De komende tijd verschijnen er portretten van vrijwillige bestuurders en toezichthouders op het Platform voor Governance. Waarom doen zij dit werk op vrijwillige basis? Wat zijn hun drijfveren? En waar lopen ze tegenaan? Houd de website en de nieuwsbrief de komende tijd in de gaten.